[...] ponad 4 g sodu, odnotowano 2,5-krotny wzrost ryzyka wystąpienia udaru mózgu, w porównaniu do osób spożywających mniej, niż 1.5 g na dobę, redukcja spożycia sodu ze średniego poziomu 201 mmol / dobę do średniego poziomu 66 mmol / dobę, który jest poniżej zalecanego górnego poziomu 100 mmol / dobę (5,8 g soli), spowodowała spadek skurczowego [...]
[...] na mężczyznach w wieku 18-35 lat. Podawano im przez 3 miesiące 10 g kreatyny lub dekstrozy (dziennie). Dodatkowo badani ćwiczyli 3 x w tygodniu po 40 minut aerobowo. Zbadano poziom kreatyniny w osoczu, poziom sodu w moczu i osoczu, przed i na końcu badania. Ustalono również poziom cystatyny C i odnotowano znikomy wzrost. Ogólnie wyniki tego [...]
[...] 2017 r. przez Lee TW i wsp. na łamach „Medicine”. Zaczęto oralnie i dożylnie podawać mu potas. Podano mu łącznie 20 mmol dożylnie oraz 10 mmol oralnie – chlorku potasu, a poziom potasu we krwi ustabilizował się na poziomie 3,7-4 mmol/L. Pacjent przed zawodami stosował ładowanie węglowodanami, ograniczył spożycie płynów i soli. Co bardzo [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]